
Jarní soutěž v pečení 2025
Zapojte se i vy do naší soutěže ve francouzském pečení a vyhrajte našeho Ilustrovaného průvodce francouzskou kuchyní!
Upečte francouzské finančníky podle receptu níže a nejméně 4 kousky na ochutnávku přineste v období od 14. 4. do 30.4. 2025 do francouzské vinárny Franck et Thierry (Kopečná 46, 602 00 Brno, tel. +420 720 075 645) nebo Alliance Française Brno (Moravské náměstí 690/15, 602 00 Brno tel. +420 608 874 299) v nádobce nebo krabičce s originální dekorací na téma pařížské burzy nebo Paříže obecně označené vaším jménem a kontaktními údaji. Dne 2.5. 2025 Eva a Marie vyhodnotí na základě chuti, textury, tvaru a originality koláčků i balení nejlepší dílo a vítězný kandidát získá naši kuchařku. Zapojit se mohou jednotlivci, páry, pracovní kolektivy či školní třídy. Tak neváhejte a zapojte se i vy!
Recept: Financiers de Pierre Hermé
Ingredience:
150 g moučkového cukru
50 g mouky
60 g mandle mleté blanšírované
20 g mletá jádra lískových ořechů
3 bílky
140 g másla
Postup:
1. Mletá jádra lískových ořechů pražte v troubě na 160° po dobu 12 minut a nechte vychladnout, aby se rozvinulo jejich aroma.
2. Troubu předehřejte na 220° (termostat 7/8, horkovzduch nebo program s ventilátorem).
3. V kastrůlku rozpusťte máslo, dokud nezíská oříškovou barvu a nechte vychladnout.
4. V míse smíchejte moučkový cukr, mouku, mleté mandle a prosáté mleté lískové oříšky.
5. Přidejte bílky (pozor, přidejte bílky a ne sníh z bílků, v tomto moučníku se bílky nešlehají do sněhu), rychle promíchejte metličkou. Za stálého šlehání přidejte hnědé máslo.
6. Když je směs hladká, nalijte těsto do silikonových formiček a pečte 15 až 20 minut v závislosti na velikosti forem.
7. Po vytažení z trouby vyndejte finančníky z formiček a nechte je vychladnout na mřížce.
Financier mají většinou podobu podlouhlých cihliček, které svým tvarem připomínají cihly zlata (odtud právě pramení název odkazující k financím). V naší soutěži si však tvar můžete vybrat a použít i formu na muffiny nebo jiné moučníky, naplňte ji však jen trošku, aby moučník zůstal plochý. Hodnotit se bude i balení, proto vyrobte originální a estetickou nádobku nebo krabičku na téma financí, pařížské burzy nebo Paříže.
Pravidla soutěže
1. Organizátor: Autorky ilustrovaného průvodce francouzskou kuchyní ve spolupráci s francouzskou vinotékou Franck et Thierry,Kopečná 46, 602 00 Brno a Alliance Française Brno, z. s., Moravské náměstí 15, 602 00 Brno.
2. Úloha: Napéct francouzský moučník financier podle receptu na stránce www.francouzskakucharka.cz v rubrice Soutěž 2025 a vzorek 4 kusů přinést nebo doručit v nádobce označené jménem a kontaktními údaji do francouzské vinotéky Franck et Thierry, Kopečná 46, 602 00 Brno nebo Alliance Française Brno (Moravské náměstí 690/15, 602 00 Brno během otevírací doby v nádobce nebo krabičce s originální dekorací na téma pařížské burzy nebo Paříže obecně označené vaším jménem a kontaktními údaji.
3. Harmonogram: Vyhlášení souteže: 10.4. 2025 Odevzdávání sušenek: 14.4. 2025 až 30.4.2025 Zasedání hodnoticí poroty a vyhlášení vítěze: 2.5.2025 Odevzdání ceny: do 31.5.2025
4. Porota a kritéria hodnocení: 2--členná porota: autorky kuchařky Marie (Zazou) Verdier a Eva Aubry) se sejdou v pátek 2.5.2025. Ochutnají a posoudí anonymizované vzorky na základě chuti, estetiky a originality.
5. Cena: Knížka Ilustrovaný průvodce francouzskou kuchyní s věnováním od autorek.
6. Učastníci: Zapojit se mohou jednotlivci, dvojice i kolektivy bez omezení věku. V případě více účastníků soutěžících společně bude výhra společná (ne jedna knížka na jednoho účastníka).
7. Souhlas s Pravidly a jejich změny: Účastí v Soutěži projevuje každý Soutěžící a/nebo jeho zákonný zástupce (v případě nezletilých Soutěžících) svůj souhlas s jejími Pravidly a s tím, že Organizátor je oprávněn
bezplatně zveřejňovat díla, jména, podobizny a obrazové či zvukové záznamy
výherců v propagačních materiálech, na webových stránkách a na sociálních sítích
Organizátora (Facebook, Instagram, YouTube) po dobu neurčitou od skončení této Soutěže.
Organizátor si vyhrazuje právo kdykoliv pozměnit nebo upravit pravidla Soutěže či Soutěž
úplně zrušit bez udání důvodů a stanovení náhrady.
8. Kontakt: francouzska.kucharka@email.cz
Otázky a odpovědi
Tady najdete otázky, které Zazou již zodpověděla. Neváhejte a prohlédněte si všechny její rady a tipy!