top of page

Jarní soutěž v pečení 2024

Zapojte se i vy do naší soutěže ve francouzském pečení a vyhrajte našeho Ilustrovaného průvodce francouzskou kuchyní!

Upečte francouzské slané gougères/sladké chouquettes podle receptu níže a nejméně 4 kousky na ochutnávku přineste v období od 15. 4. do 22.4. 2024 do francouzské vinárny Franck et Thierry (Kopečná 46, 602 00 Brno) v nádobce označené vaším jménem a kontaktními údaji. Dne 22.4. 2024 čtyřčlenná porota vyhodnotí na základě chuti, textury, tvaru a originality nejlepší dílo a vítězný kandidát získá naši kuchařku. Zapojit se mohou jednotlivci, páry, pracovní kolektivy či školní třídy. Tak neváhejte a zapojte se i vy!

Slané bulky gougères nebo sladké chouquettes

Ingredience:

125  g vody

1 velká špetka soli

30 g másla

60 g mouky

2 vejce

Náplň (cca 50 g) - zde je několik nápadů:

Slaná: strouhaný sýr, uzený losos, šunka, zelenina nakrájená na malé kousky, kořeniny, bylinky atd. Sladká: čerstvé nebo sušené ovoce, ovocná kůra, čokoládové lupínky atd. Můžete přidat polevu nebo posýpku (semínka, sýr, cukr, sušené ovoce atd.).

 

Fantazii se meze nekladou!

Co budete potřebovat:

1 kastrol, 1 dřevěná špachtle nebo lžíce, 1 metlička, 2 polévkové lžíce nebo 1 sáček na zdobení s dostatečně velkou špičkou, 1 plech vyložený pečicím papírem

Postup:

Předehřejte troubu na 210 stupňů. Připravte si všechny ingredience a mějte je po ruce (zejména vodu, máslo, sůl a mouku). Do kastrolu nalejte vodu, přidejte sůl a máslo nakrájené na kostky. Zahřívejte na středním plameni, občas promíchejte lžící. Když je máslo rozpuštěné a voda se vaří, odstavte z plotny. Do kastrolu přidejte mouku a důkladně promíchejte metličkou, aby se mouka rychle vmíchala. Poté vraťte kastrol na mírný oheň a pokračujte v míchání, přičem stěrkou procházejte přes okraje, uprostřed, zespodu atd. Cílem procesu je těsto dobře vysušit, aby se během pečení dobře provzdušňovalo. Když se z hmoty vytvoří těsto a začne se odlepovat od okrajů kastrolu, je dostatečně vysušené. Před přidáním vajec stáhněte z plotny a nechte asi deset minut vychladnout (aby nevznikla omeleta :D). Přidejte vejce a šlehejte metličkou, dokud se nezapracuje a těsto se opět nestane homogenním a trochu „lepivým“. To samé udělejte s druhým vajíčkem. Poté přidejte zvolenou náplň a promíchejte stěrkou. Těsto by mělo být homogenní, tochu lepivé, ale ne tvrdé. Pomocí 2 polévkových lžic nebo sáčku vytvarujte z těsta kuličky (poměrně daleko od sebe , protože při vaření se tvoří vzduchové bubliny a gougères tím nabudou na objemu). Jestli chcete, přidejte polevu. Pečte přibližně 20 minut. Neotevírejte dvířka trouby před koncem pečení, protože by bulky „splaskly“. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout na mřížce nebo plechu. Lze je konzumovat teplé i studené.

Pravidla soutěže

1Organizátor: Autorky ilustrovaného průvodce francouzskou kuchyní ve spolupráci s francouzskou vinotékou Franck et Thierry,Kopečná 46, 602 00 Brno a Alliance Française Brno, z. s., Moravské náměstí 15, 602 00 Brno.

2. Úloha: Napéct francouzské slané gougères/sladké chouquettes podle receptu na stránce www.francouzskakucharka.cz v rubrice Soutěž 2024 a vzorek 4 kusů přinést nebo doručit v nádobce označené jménem a kontaktními údaji do francouzské vinotéky Franck et Thierry, Kopečná 46, 602 00 Brno během otevírací doby od pondelí do pátku od 14:00 do 19:00 hodin a v sobotu od 10:00 do 15:00.

3. Harmonogram: Vyhlášení souteže: 27.3. 2024 Odevzdávání sušenek: 15.4. 2024 až 22.4.2024 Zasedání hodnoticí poroty a vyhlášení vítěze: 22.4.2023 Odevzdání ceny: do 30.4.2023

4. Porota a kritéria hodnocení: 4--členná porota (paní profesorka francoužštiny Aline Miramand, pan Thierry Defer jako reprezentant francouzské vinotéky Franck et Thierry a autorky kuchařky Marie (Zazou) Verdier a Eva Aubry) se sejdou v pondělí 22.4.2024. Ochutnají a posoudí anonymizované vzorky na základě chuti, estetiky a originality. Mohou být slané nebo sladké, mít různá zdobení, důležitá je chuť a preciznost provedení, ale cení se také originalita.

5. Cena: Knížka Ilustrovaný průvodce francouzskou kuchyní s věnováním od autorek.


6. Učastníci: Zapojit se mohou jednotlivci, dvojice i kolektivy bez omezení věku. V případě více účastníků soutěžících společně bude výhra společná (ne jedna knížka na jednoho účastníka).

 

7. Souhlas s Pravidly a jejich změnyÚčastí v Soutěži projevuje každý Soutěžící a/nebo jeho zákonný zástupce (v případě nezletilých Soutěžících) svůj souhlas s jejími Pravidly a s tím, že Organizátor je oprávněn
bezplatně zveřejňovat díla, jména, podobizny a obraz
ové či zvukové záznamy
výherců v propagačních materiálech, na webových stránkách a na sociálních sítích
Organizátora (Facebook, Instagram, YouTube) po dobu neurčitou od skončení této Soutěže.
Organizátor si vyhrazuje právo kdykoliv pozměnit nebo upravit pravidla Soutěže či Soutěž
úplně zrušit bez udání důvodů a stanovení náhrady.

8. Kontakt: francouzska.kucharka@email.cz

Otázky a odpovědi

Tady najdete otázky, které Zazou již zodpověděla. Neváhejte a prohlédněte si všechny její rady a tipy!

Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
bottom of page