top of page
evaaubryova

Brno objevuje Francii, Francie objevuje Brno

Naše francouzská kuchařka a její prodejní místa seznamují Středoevropany s Francií, ale někdy to platí i naopak. Během letní turistické sezóny přibližoval Franck Ferlay z vinotéky Franck et Thierry město Brno Francouzům v rozhovoru pro francouzský rozhlas.

Francouzští turisté sice často znají Prahu, ale rozhovor je vybízí, aby neváhali ujet ještě dalších 200 km na východ a kromě rušného hlavního města si vychutnali i klidnější Brno. Franck vyzdvihuje kouzlo brněnské funkcionalistické architektury, jejíž korunou krásy je slavná vila Tugendhat, která je od roku 2001 zapsána na seznamu UNESCO, a jak připomíná Franck, bylo to právě tady, kde bylo v roce 1993 podepsáno mírové rozdělení Československa.

Franck Ferley vyvrací obraz šedého a pochmurného města, který mohou mít některé středoevropské metropole, a naopak zdůrazňuje historickou krásu centra s katedrálou a trhem, nedaleko kterých se nachází i vinotéka Franck et Thierry, a zároveň moderní tvář města, které dnes přitahuje velké informatické a telekomunikační společnosti z celého světa, a samozřejmě i studenty, mnoho z nich ze Slovenska.

Franck, jako profesor historie a zeměpisu nemůže opomenout historickou bitvu tří císařů ve Slavkově u Brna a Napoléonovo vítězství 2. prosince 1805, které si zde každoročně připomínají, a také zajímavou geografickou polohu Brna, které je nedaleko tří hlavních měst: Prahy, Vídně a Bratislavy. Je prostě v samém srdci Evropy!

Rozhovor ve francouzštině si můžete přečíst a poslechnout zde: https://www.francetvinfo.fr/replay-radio/francais-du-monde/brno-pepite-cachee-deurope-centrale_5205004.html. A pokud bydlíte v Brně nebo vás k jeho návštěvě inspiroval třeba i tento rozhovor, nezapomeňte se zastavit u Francka a Thierryho a spolu s lahodným francouzským vínem si zakapit i Ilustrovaného průvodce francouzskou kuchyní.

28 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page